MMF promenio prognozu rasta Srbije na +0,5%

made-in-germany-rs-medjunarodni-monetarni-fond

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je nakon upravo završene posete Beogradu, zvanično potvrdila promenu prognoze rasta Srbije sa minus 0,5 procenta na plus 0,5 procenta, uz predviđanja da će rast biti oko jedan posto.

– Kada govorimo o rastu od plus 0,5 ili plus jedan posto to zvuči kao apstraktan broj. Zapravo se dogodilo da prvi put u poslednjih 30 godina imamo takav niz događaja, da je država sredila svoje finansije, konsolidovala svoje troškove, prestala da finansira ono što nije privreda i na taj način omogućila razvoj realnog privatnog sektora – objasnio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Pozitivna ocena MMF-a mogla bi da bude vetar u leđa srpskoj privredi, poboljšanju uslova poslovanja i otvaranju novih radnih mesta, pa i domaći i strani privrednici ovakvu vest komentarišu kao dobar signal, prenosi “RTS”.

– Pozitivne ocene međunarodnih institucija i MMF-a su ključni faktor da češke kompanije i ne samo one, budu zainteresovane za ulaganje u Srbiji – izjavio je predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhu.

– Za sve nas koji živimo i radimo u Srbiji, pogotovu u privredi i pogotovu za one koji izvoze, podizanje rejtinga Srbije predstavlja bitnu okosnicu konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu, i svakako će nam pomoći da sutra budemo uspešniji izvoznici i da se lakše zadužujemo u inostranstvu – kaže Miodrag Kostić iz MK grupe, predsednik Kluba „Privrednik“.

Na listi Svetske banke o uslovima poslovanja, „Duing biznis“, objavljenoj pre godinu dana, Srbija se nalazila na 91. mestu po uslovima poslovanja, što je slabije nego u 2013. godini. U ukupnom rastu privrede Srbije u ovoj godini, najveći je udeo od 6 procenata zabeležila je industrija. Dok se čeka novi izveštaj Svetske banke (SB), privrednici potvrđuju da je oporavak očigledan i da je aranžman sa MMF-om ključan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор