BDP Srbije nastavlja da pada

made-in-germany-rs-akcije-grafika

U prvom kvartalu 2015. godine realni pad srpskog BDP-a, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 1,9 procenata.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS), to je fleš procena kvartalnog BDP-a u stalnim cenama. Obračun kvartalnog BDP-a za period januar-mart 2015. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen 29. maja ove godine, prenosi agencija „Beta“.

Po podacima RZS-a, industrijska proizvodnja u Srbiji u martu mesecu ove godine manja je za 0,2 posto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 8,6 posto. U prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je zabeležila pad od 2 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

U sektoru rudarstva proizvodnja je u martu bila za 16,3 posto niža nego u istom periodu prošle godine, u sektoru klimatizacije i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom manja je za 10,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabeležen rast od 5,4 procenta.

U martu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle, najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imali su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, eksploatacija ruda metala i proizvodnja pića.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор