Nemački i srpski privrednici dogovorili prve poslove

Nemački privrednici iz Baden-Virtemberga, koji trenutno borave u Beogradu, juče su održali više stotina kratkih poslovnih „B2B“ sastanaka sa srpskim privrednicima, nakon kojih su dogovoreni i prvi konkretni poslovi.

Predstavnici kompanija iz ove nemačke pokrajine su, uz pomoć Nemačke privredne komore (AHK), pristigli u Srbiju u potrazi za dobavljačima i proizvođačima u oblasti metaloprerade, prerade plastike, autoindustrije, vazduhoplovne, građevinske i drvne industrije, sektora energetske efikasnosti i informacionih tehnologija.

– Iako ugovori nisu zvanično potpisani, plan je da do leta, zajedno sa austrijskim partnerima, u Srbiji otvorimo Centar za energetsku efikasnost, a to će biti velika investicija u vašoj zemlji – kaže Mirko Kruk, vlasnik nemačke firme „Len“ za konsalting i projekte iz oblasti energetske efikasnosti.

Ova kompanija već uspešno radi na nekoliko projekata u Srbiji, a sarađuje i sa tehničkim fakultetima čijim studentima je omogućila učešće na projektima energetske efikasnosti. Kruk ističe da su zainteresovani sa saradnju sa srpskim preduzećima kojima mogu pomoći da smanje energetsku potrošnju i tako povećaju profit, prenosi agencija „Tanjug“.

Da bi srpske firme što bolje „plasirale“ svoje proizvode na zahtevno nemačko tržište, neophodno je da poštuju stroga pravila koja potencijalni partneri postavljaju pred njih. Konsultant za nemačko-srpske investicije Nenad Ćirović smatra da su ovakvi sastanci odlična prilika da naša preduzeća procene svoje kapacitete i mogućnosti za eventualno otvaranje firmi u Nemačkoj.

– Direktni sastanci su sjajna platforma preko koje domaća preduzeća mogu da se pojave i pozicioniraju na nemačkom tržištu, ne samo da strana preduzeća dolaze kod nas već i da naša idu u inostranstvo – kaže Ćirović i dodaje da se nada promeni trenda u narednim godinama, što se tiče „odliva mozgova“ i odlaska naših ljudi na rad u Nemačku.

Nemačko-srpski poslovni sastanci u beogradskom hotelu „Metropol“ su se smenjivali jedan za drugim. Dejan Obradović iz firme „Tim pak“ iz Gornjeg Milanovca, koja se bavi i proizvodnjom i obradom mašinskih delova, kaže da ima velika očekivanja od sastanaka u kojima je njegovo preduzeće učestvovalo.

Neposredno pre susreta sa predstavnicima nemačke „Heler mašinenfabrik“, Momir Vukosavljević iz „Utva silosa“ kaže da je saradnju sa tom nemačkom kompanijom prvi put ostvario još 1996. godine, a sada je došao kako bi im ponudio novu saradnju.

– Proizvodimo čelične cevi i izvozimo ih u Nemačku godinama unazad. Izvozimo oko 2.000 tona čelika, a oni naručuju od nas jer smo jeftiniji u odnosu na evropske cene. Nemaci traže rad i disciplinu u poslovanju, kao i poštovanje svakog dogovora, ali su zato dobre platiše – kaže Vukosavljević.

Nemačka preduzeća na ovaj način vidi i Snežana Obradović, direktorka kompanije „Aleđo“ iz Borče, koja se nada da će nakon današnjih sastanaka, njena firma uspeti da izađe na nemačko tržište.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор