Nemci završili izgradnju fabrike u Kruševcu

Iako iz nemačke kompanije Kromberg&Schubert još uvek ne najavljuju kada će biti zvanično otvaranje nove fabrike, gradska uprava Kruševca je investitoru već izdala upotrebnu dozvolu, u njoj već radi nekoliko stotina radnika, a ispred objekta se već vijore zastave.

Kruševačka fabrika Kromberg&Schubert, u kojoj će se proizvoditi kablovski sistemi za automobilsku industriju, ima nešto više od 24.000 kvadratnih metara površine, a smeštena je na parceli veličine 2,1 hektara, piše „Politika“.

Tokom izgradnje ovog pogona, ranije je bilo najavljivano da kompanija planira da do kraja 2017. zaposli 300 radnika, što je i urađeno, do marta 2018. još oko 600, a u narednih pet godina još 2.500 ljudi. Cilj Vlade Srbije je da broj zaposlenih u ovoj kompaniji poraste na 4.000 radnika u drugoj fazi, kada se očekuje širenje kapaciteta na još 12.000 kvadrata proizvodnog prostora.

Vrednost nemačke investicije u Kruševcu iznosi ukupno oko 29 miliona eura. Vlada Srbije je za ovaj projekat obezbedila podsticajna sredstva od 9,5 miliona eura, dok je lokalna samouprava besplatno ustupila zemljišnu parcelu i infrastrukturne priključke.

Na prošlogodišnji oktobarski konkurs za zapošljavanje 400 radnika, nemačkoj kompaniji se odazvalo više od 4.000 kandidata. Za većinu odabranih bila je organizovana osnovna obuka u fabrici Kromberg&Schubert u Bitolju, dok su kandidati izabrani za specijalna radna mesta obučavani tri do šest nedelja u fabrici te kompanije u rumunskom gradiću Nadabu, blizu Arada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор