Evropski satovi kasne zbog spora Srbije i Kosova

Širom Evrope satovi priključeni na strujnu mrežu kasne 5 do 6 minuta, jer je zbog spora Srbije i Kosova frekvencija u kontinentalnoj strujnoj mreži ispod potrebnih 50 herca, a ovo kašnjenje će se verovatno još i povećavati, pišu nemački mediji.

„Od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji rupa u snabdevanju. Zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije”, saopštilo je evropsko Udruženje strujnih mreža „Entsoe“, uz ocenu da prekid u snabdevanju nema teške posledice, jer je u pitanju samo nekoliko stotina megavata.

“Struja iz Srbije i sa Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo da dođe do totalnog prekida. Zbog oscilacija u frekvenciji u industriji nije bilo smetnji, pa ni u aluminijumskoj proizvodnji koja troši mnogo struje. Ipak, te su oscilacije dovoljne da poremete satove kojima je na frekvenciji ispod 50 herca potrebno više vremena da „izbroje“ 50 oscilacija”, prenosi „Frankfurter algemajne cajtung“.

Frekvencija strujne mreže nikada nije stabilna i oscilacije se stalno dešavaju. Kada frekvencija padne ili pređe 50 herca, energetske mreže prilagođavaju snabdevanje strujom, a prema evropskim pravilima to važi i za Balkan. Međutim, Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija da popuni tu rupu.

„Špigel onlajn“ citira Jutu Hanson sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu, koja kaže da na području Srbije, Crne Gore i Makedonije nema ravnoteže u strujnoj mreži, što tehnički znači da se padovi u toj zoni izjednačavaju strujom iz evropske mreže“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор