Razvojni Centar Kontinentala u Novom Sadu

Nemačka tehnološka kompanija „Continental“ juče je u Novom Sadu zvanično otvorila Centar za istraživanje i razvoj, koji će se baviti sistemima elektronske kontrole enterijera i bezbednosti vozila.

Nemački investitor je za 6 meseci, koliko posluje na našem tržištu, angažovao 100 inženjera, i najavljuje da će u novom istraživačkom Centru posla biti za još 400 stručnjaka iz oblasti softvera i sistemskog inženjeringa. Neto plata za programere koji rade u ovoj kompaniji kreće se između 850 i 2.500 eura, javljaju srpski mediji.

– U prethodnih 6 meseci usresredili smo se da izaberemo najbolju zgradu za svoje kancelarije, da stvorimo najbolje uslove za rad, angažujemo prvih 100 top inženjera i definišemo i primenimo profesionalne standarde – kaže Saša Ćioringa, generalni direktor „Kontinental Automotiv d.o.o. Srbija“ i dodaje da se kompanija odlučila da ulaže u Srbiju pre svega zbog visoko obrazovanih kadrova, što je zasluga veoma dobrog tehničkog univerziteta.

Po rečima Kurta Lemana, direktora za korporativnu tehnologiju, kompanija je poslednjih 10 godina tražila idealnu lokaciju za širenje poslovanja, a u analizama se oduvek nametala jedna jugoistočna zemlja. Ogromnu šansu su prepoznali u Srbiji, a posebno u Novom Sadu čiji se dodatni potencijal, kako ističe, ogleda u multikulturalnom okruženju i transparentnoj komunikaciji sa srpskim vlastima.

Sortverski inženjer Nenad Peleša je u Kontinentalu angažovan na različitim projektima, a neki od njih su testiranje proizvoda i pronalaženje grešaka. Kako kaže, što se više grešaka pronađe to će proizvod koji se plasira na tržište biti bolji.

– U postojećim firmama u Novom Sadu nismo mogli da razvijamo ceo proizvod, samo delove neke sitne funkcionalnosti, a sada možemo da radimo ceo projekat od nule i to je veoma izazovan posao i svi smo zadovoljni zbog toga – kaže Nenad.

U 56 zemalja širom sveta nemački Kontinental zapošljava preko 230 hiljada ljudi. Tokom prošle godine ova kompanija je ostvarila profit od prodaje u iznosu od 44 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор