Nemačka uslovljava ulazak Srbije u EU ulaskom Kosova u UN!

made-in-germany-rs-eu

Sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo EU, poručuju iz Bundestaga.

Jedan od nemačkih poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko socijalne unije (CDU/CSU), navodi da je “srpskom državnom vrhu još pre dve godine rečeno da će jedan od uslova ulaska Srbije u EU, biti članstvo Kosova u UN”.

Po rečima anonimnog sagovornika lista „Danas“, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovakav stav Nemačke je srpskoj strani saopšten kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

– Tada smo rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ukoliko Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Međutim, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja. Sada je vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN i da se ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev, kao i da se javnost u Srbiji pripremi za takvu odluku – smatra poslanik Bundestaga.

Po njegovim rečima, vreme je da se intenzivnije priča sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji o tome šta znači normalizacija odnosa sa Kosovom, a nemačka strana je o tome pitala srpske zvaničnike, ali oni nisu imali odgovor.

– Za nas normalizacija odnosa Srbije i Kosova znači da Kosovo bude članica UN. Svojevremeno je i Vuk Jeremić, tadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, na pitanje kancelarke Angele Merkel „šta je zajedničko za Kosovo i Srbiju“, odgovorio „zajednička evropska budućnost u EU“ – podseća ovaj poslanik.

On navodi da u nemačkom Bundestagu preovladava stav da nemačka spoljna politika mora da uradi više po pitanju Kosova, jer se nadaju napretku u primeni Briselskog sporazuma oko manjina i borbe protiv korupcije, dok će EU i Nemačka pokušati da pomognu ukoliko bude problema oko Specijalnog suda za ratne zločine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор