Nemačka policija razbila „Sandžački klan“

Nemačka policija je u pokrajni Hesen razbila mrežu prestupnika, nazvanu „Sandžački klan“, koja je utajila milionski porez zapošljavajući radnike iz Srbije na crno, prethodno im obezbedivši „studentski status“.

Portparol carinske službe u Gisenu Mihael Bernda je tim povodom izjavio da je prvo uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih, navodeći da se kao glavni vode Ferhan Sejdović (53) i njegov sin Murat (29), vlasnici hotela „Sej Sandžak“ u Majntalu i građevinske firme koja je bila na meti operacije policije i carine, pišu frankfurtske „Vesti“.

On je rekao da je akcija izvedena jer je postojala sumnja da je ova porodica u svojoj firmi zapošljavala radnike na crno, da nisu poštovali minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno i socijalno osiguranje, prenosi agencija „Tanjug“.

– Prema našim saznanjima, oni su u rođačkim vezama, a uhapšeni su u svojoj kući u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel Sej Sandžak, gde su mahom bili smešteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu. Među osumnjičenima je bilo dosta onih koji su imali „studentski status“, a kao dokaz su podneli potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Nemačku, gde nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima – objasnio je Bernd.

Oko 1.000 policajaca i carinika su u pokrajinama Hesen, Bavarska i Bremen sproveli akciju protiv ilegalnog rada. Uz potvrde novopazarskog Univerziteta, radnici koji su radili na crno navodno su u Nemačku dolazili na praksu.

U saopštenju carine u Gisenu se navodi da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama, „krijumčareni“ preko nekoliko građevinskih firmi prijavljenih u Republici Sloveniji. Većina njih bili su smešteni u hotelu Sej Sandžak, u Majntalu, a prilikom racije se ispostavilo da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

„Tokom pretresa hotela porodice Sejdović, ali i 54 druga objekta u Majntalu i okolini, pronađen je sakriveni novac. U jednom od stanova je u kauču bilo sakriveno 120.000 eura, kao i dva komada vatrenog oružja. Prilikom ovih pretresa ukupno je zaplenjeno 160.000 eura u kešu“, saopštila je policija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор