U Smederevu zatvorena nemačka fabrika za preradu ribe

Nemačka fabrika za preradu morske ribe „Servfud Smederevo“, koja je početkom 2016. pompezno otvorena u tom gradu uz prisustvo tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, pre nekoliko dana je prestala sa radom.

Ispred puste hale nemačkog investitora, u čiju je izgradnju Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara, radnici protestvuju jer već tri meseca ne primaju plate, niti su im plaćeni doprinosi, a sada su ostali i bez posla, prenosi „Insajder“ i navodi da niko od nadležnih u Gradskoj upravi, fabrici i Inspekciji rada nije imao objašnjenje za ovakav sled događaja.

– Duguju nam prosto sve, a pre svega objašnjenje. Fabrika je 15. septembra prestala da radi, kada nam je rečeno da se pregovara da novi investitor dođe oko 20. novembra. Međutim, prošle nedelje smo na zajedničku viber grupu dobili informaciju da su pregovori propali, da se fabrika zatvara i da oni tu ništa ne mogu, jer su vlasnici strani državljani – kaže radnica Suzana Marinković i dodaje da u fabrici nema nikoga ko bi im izdao rešenja o prestanku rada, zbog čega ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Službe zapošljavanja.

Kako dalje navodi, obraćali su se Inspekciji rada, kao i gradonačelnici Jasni Avramović koja im je rekla da je firma propala, da je potencijalni investitor odustao i da ne zna da li im mogu isplatiti preostale plate, a jedini savet koji su tada dobili je da kolektivno tuže fabriku, što se spremaju i da urade.

U oktobru 2015. je između Ministarstva privrede, Grada Smedereva i nemačke kompanije PTC Germany GmbH potpisan Memorandum o razumevanju. Ugovor o zakupu nove hale u Industrijskoj zoni potpisan je dva meseca kasnije sa kompanijom Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a. Ovime je nemačkom investitoru data u zakup na pet godina hala od oko 4.200 kvadrata po ceni od tri eura za kvadratni metar, a kao korisnik „slobodne zone“, investitor je bio i oslobođen plaćanja carine i PDV-a na uvoz sirovina i opreme.

Investitor se ugovorom obavezao da će u sredstva i opremu investirati dva miliona eura, da će obučiti i zaposliti najmanje 100 radnika, kao i da će, kada fabrika dostigne kapacitet prerade od oko 30.000 tona godišnje, zaposliti još 200 Smederevaca, od kojih 80 posto žena.

Problemi su se pojavili već na samom početku, pa je nekoliko meseci posle ugovora o zakupu potpisan i njegov aneks, kojim se određuje da investitor zakupninu od 12.500 eura mesečno, umesto od januara 2016, počne da plaća tek od avgusta. Investitor je zakupninu plaćao do sredine maja ove godine, do kada je ukupno uplatio 32.623.042 dinara. Iz Gradske uprave su izvestili da je „po navodima investitora“, od početka poslovanja do sredine septembra ove godine u fabriku uloženo 6 miliona eura, ali da je ukupan broj zaposlenih dostigao tek brojku od 64. Iz Gradske uprave, međutim, Insajderu nije stigao odgovor na pitanje zašto s investitorom, uprkos kršenju odredbi, nije raskinut ugovor.

U aprilu ove godine radnicima je javljeno da ne dolaze na posao, jer je fabrika zatvorena, a matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj. Kompaniju je dva meseca kasnije kupila, takođe nemačka firma Fišeksperts (TheFishExperts), koja je tada radnicima isplatila zaostale zarade, ali je u međuvremenu i ona prekinula sa poslovanjem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор