Jagodinski ratari i 2019. oslobođeni poreza

Jagodinski poljoprivrednici će i u narednoj godini biti oslobođeni poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište, odluka je Gradskog veća, a konačnu saglasnost sada još treba da daju odbornici gradske Skupštine na sutrašnjoj sednici.

U obrazloženju Gradskog veća se navodi da se „zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede, smatra opravdanim određivanje poreske stope od nula posto na poljoprivredno i šumsko zemljište“. Nulti porez takođe će važiti i za neizgrađeno građevinsko zemljište na parcelama većim od deset ari, koje se koriste isključivo u poljoprivredne svrhe.

Prema poslednjem popisu poljoprivrede, u Jagodini je registrovano 6.358 domaćinstava koja obrađuju ukupno 18.790 hektara zemljišta. Inače, jagodinski ratari su oslobođeni ovog poreza poslednjih 10 godina, „u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada Jagodine da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti“, prenosi agencija Tanjug.

Gradsko veće Jagodine je donelo odluku i da poreska stopa na imovinu 2019. godine ostane ista kao i ove, odnosno 0,4 posto za poreske obaveznike koji vode, kao i za one koji ne vode poslovne knjige. U obrazloženju odluke se kaže da su ove poreske stope „u okviru poreskih stopa definisanih Zakonom o porezima na imovinu“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор