Mobilna aplikacija za uvid u stanje poreza na imovinu

Svim poreskim obveznicima je od 13. avgusta omogućeno da preko mobilne aplikacije „Moja LPA“ ostvare centralizovani uvid u stanje poreza na imovinu za teritoriju cele Srbije. Aplikacija je besplatna i dostupna i za Android i iOS korisnike, saopštava Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

– Ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila naša Кancelarija i predstavlja još jednu kariku u sveobuhvatnoj reformi sistema javne uprave ka efikasanom servisu građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave. Plan je da se aplikacija razvija, kao i platforma preko koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona – objasnio je direktor Кancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Uvid u stanje poreza na imovinu ostvaruje se korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za njihovu dodelu poreski obveznici mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji. Ako je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj. Prilikom otvaranja naloga, preporuka fizičkim licima je da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima da se jave po mestu sedišta.

Iz Kancelarije podsećaju da je puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs, početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica i izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

Zahvaljujući Portalu LPA građani Srbije koji žive u inostranstvu mogu lako, brzo i besplatno da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo kog mesta na svetu. Iz kancelarije ističu da je putem Portala LPA prijavu imovine elektronskim putem do sada izvršilo skoro 55.000 pravnih i 350 fizičkih lica, kao i da je elektronski izvršeno više stotina plaćanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор