Prostorni podaci za celu Srbiju na novom portalu

Na internet adresi www.geosrbija.rs počeo je sa probnim radom nacionalni portal „Geosrbija“ Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji objedinjuje sve prostorne podatke na nivou cele države.

Na ovom portalu mogu se naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama…

– Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, naći će se na geoportalu, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane. Koristeći satelitske i ortofoto snimke građani mogu da pronađu i vide svoje parcele, kao i kakvo je trenutno stanje njihovih nepokretnosti, u smislu da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga – objašnjava šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

Portal Geosrbija RGZ je razvio u saradnji sa norveškim RGZ-om (Statens Kartverk), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka. Statens Kartverk je donirao sredstva za izradu platforme, RGZ je radio na njoj i usavršio je, dok je hardver nabavljen u okviru projekta Svetske banke, prenosi agencija „Tanjug“.

– Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju svoje poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način, kao guglovim aplikacijama, s tim što se na ovom portalu nalaze zvanični podaci iza kojih stoji država Srbija. Takođe, preko mobilnih telefona ili tableta građani mogu da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično – dodao je Vučetić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор