Budžet deset srpskih opština na javnom portalu

Odbornici deset lokalnih samouprava u Srbiji moći će da prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta preko Javnog budžetskog portala (JBP), čije je uvođenje pomogla Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Projekat od javnog značaja realizovala je SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i donacije Švedske, dok su partneri na projekti bili Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.

Na završnoj konferenciji projekta „Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama – uvođenje JBP u lokalne samouprave“, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je rekao da kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima dolazi do čestih nesporazuma, prenosi agencija „Beta“.

– Javni budžetski portal su uvele opštine Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin, što će omogućiti da se mesečno vidi kako se troši novac iz njihovih budžeta. Projekat se pokazao uspešnim, pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile – naveo je Staničić ističući da dobru praksu sada treba pretočiti u zakonske i podzakonske akte i uvesti je u celoj Srbiji.

Po rečima stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Karle Herši, uvođenje JBP predstavlja korak napred u kontroli javnih finansija, a lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti zavirile su u budućnost. Ona je poručila da će elektronski sistem izveštavanja omogućiti poslanicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta.

Komentarišući efekte projekta, savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson je istakao da je on pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou.

– Realizujući više raznih projekata od 2001. godine, Švedska je donirala Srbiji 200 miliona eura, a ovaj smo projekat podržali sa 12 miliona. JBP će povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana – zaključio je Anderson.

Jelena Pantić, rukovodilac Odeljenja za finansije u opštini Velika Gradiška je rekla da je JBP u toj opštini uveden još pre nekoliko meseci, ali da je lokalna samouprava otišla i korak dalje, jer je portal dostupan i svim građanima koji mu mogu pristupiti sa bilo kog računara.

– Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za našu službu finansija. Uputili smo ih na portal kako bi saznali sve što ih zanima, a rasprava u skupštini je trajala mnogo kraće – rekla je Pantićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор