Lufthanza neće da isplati odštetu porodicama poginulih

Najveća nemačka aviokompanija Lufthansa odbija da isplati odštetu porodicama žrtava avionske nesreće u kojoj je Andreas Lubic, teško depresivni kopilot Lufthanzine filijale Germanwings, pre četiri godine u udaljenom delu francuskih Alpa namerno oborio avion sa 150 putnika.

Iako porodice poginulih traže od Lufthanse odštetu za bol i patnju, kompanija nema nameru da to uradi, već je izdala saopštenje u kojem navodi da nema osnova za isplatu kompenzacije, pošto putnici nisu osećali napetost zbog neizbežne smrti.

Naime, Lufthansa namerava da dokaže kako je smrt putnika bila brza i neočekivana, zbog čega nisu ni bili svesni da će se avion srušiti. Stoga advokati nemačke avio kompanije zahtevaju od suda u Esenu da odbije zahteve porodica žrtava, prenosi klix.ba.

Sa druge strane, porodice tvrde da su putnici bili svesni da će se nešto užasno dogoditi, kao i da su se plašili za svoje živote. Naime, Lubic se pre pada aviona zaključao u kokpit, sprečivši tako pilota da uđe i zaustavi ga u nameri da obori avion. Pilot je očajnički lupao na vrata kako bi se vratio u kokpit, a putnici su to zasigurno mogli i da čuju i da vide.

– Termin tortura je nedovoljan da opiše šta su prošli ti ljudi. Oni su morali da budu svesni da su im preostale minute života – izjavio je za medije Elmar Giemula, advokat koji zastupa porodice 40 žrtava avionske nesreće.

Porodice poginulih prvobitno su tražile od Lufthanze da isplati do 25.000 eura odštete po žrtvi, kao i još 25.000 eura nadoknade zbog “povrede morala”, a nadležni sud bi o ovom slučaju trebalo da se izjasni najesen.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор