Lego kažnjen u Nemačkoj jer ne daje popuste

made-in-germany-rs-lego-logo

Danskom proizvođaču igračaka „Lego“ Nemačke vlasti izrekle su novčanu kaznu u iznosu od 130.000 eura, ili 141.000 dolara, jer je 2012. i 2013. godine sprečavao trgovce da nude popuste na kupovinu kockica.

„Kompanija Lego poseduje liste igračaka, cena i prodavnica, i pretio je nekim trgovinama koje su tražile smanjenje maloprodajnih cena. U nekim slučajevima pretili su smanjenjem isporuka ili čak uskraćivanjem istih, u slučaju da trgovci ponude artikle po nižim maloprodajnim cenama od onih koje su navedene na listama“, navodi se u saopštenju Bundeskartelamta, nemačkog antimonopolskog regulatora, a prenosi agencija „Rojters“.

Popusti na cenu Lego proizvoda u maloprodaji bili su u drugim slučajevima uslovljavani time da ih prodavac primeni na cene koje važe u pretprodaji, odnosno na više cene, dodaje se u saopštenju regulatora.

Po prodaji svojih proizvoda Lego je nedavno izbio na prvo mesto najvećih svetskih proizvođača igračaka, nakon što je pretekao američku kompaniju „Matel“, koja proizvodi lutke Barbi, kao i prozvođača igrice Monopol, kompaniju „Hasbro“.

– Delovanje određenih zaposlenih koji se nisu pridržavali uputstava, kao i odluku Bundeskartelamta, uzeli smo vrlo ozbiljno i preduzimamo korake kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo – izjavio je povodom ovog slučaja Džon Gudvin, glavni finansijski direktor kompanije Lego.

Odluka Bundeskartelamta zasnovana je na nalazima interne istrage sprovedene u kompaniji Lego, pokrenute na temelju informacija dobijenih od nemačkog antimonopolskog regulatornog tela, navodi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор