Nemačka kaznila pivski kartel

made-in-germany-rs-pivo01

Nemački antimonopolski regulator Bundeskartelamt kaznio je zbog nameštanja cena piva nekoliko maloprodavaca sa ukupno 90,5 miliona eura.

Najnovija runda istrage započete 2010. godine, ovaj put je rezultovala ukupnim iznosom novčane kazne od oko 242 miliona eura, uključujući tu i kazne za dogovaranje cena kafe, slatkiša, hrane za kućne ljubimce i proizvoda za negu tela, rekao je danas portparol Bundeskartelamta, a prenosi „Volstrit Džurnal“.

Nemačka Federalna kanceralija za kartele je otkrila da su između 2006. i 2009. godine trgovci u dogovoru sa nemačkom filijalom pivare „Anhojzer-Buš InBev NV“, nameštali cene piva, posebno njenih pšeničnih pivskih brendova kao što su „Bek“, „Hasereder“ i „Francizkaner“.

Među kažnjenima nalaze se i „Metro AG“, različiti ogranci lanca supermarketa „Edeka“, „A. Kempf Getrenkegrozhandel“, kao i „Neto Marken-Diskont AG“, međutim, ove kompanije su kažnjene nižim iznosima jer su pristale na nagodbu. Bundeskartelamt nije kaznio pivaru „AB InBev“, ni grupaciju supermarketa „Reve“, zbog njihove saradnje u antimonopolskoj istrazi.

Ova vest dolazi u neugodnom trenutku za industriju piva u Nemačkoj koja upravo obeležava 500. godišnjicu Rajnhejtsgebota, odnosno zakona o čistoti piva, za koji u Udruženju nemačkih pivara DBB kažu da je najstariji zakon o zaštiti potrošača. Ovaj zakon je 1516. godine doneo bavarski vojvoda Vilhelm IV, a delom je bio osmišljen i da Bavarce zaštiti od zelenaških cena. Njime je ustanovljeno i da su voda, slad, hmelj i kvasac jedini dozvoljeni sastojci u procesu proizvodnje piva, a 1906. godine je postao obavezan za sve nemačke proizvođače piva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор