Stanovi se neće oduzimati za komunalni dug manji od 5.000 €

Novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, čije je izmene i dopune usvojila Skupština Srbije, vlasnik nepokretnosti više neće ostajati bez stana ili kuće ukoliko je njegov komunalni dug manji od 5.000 eura.

Ovim zakonom su propisane i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu kako bi osujetili izvršitelja u poslu. Kazna je predviđena i za sva druga lica koja ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja, a iznosićeti od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

Novine u Zakonu propisuju i da se javni izvršitelj ne može pojaviti kao kupac, niti njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva. Takođe, izvršenje koje se odbija od zarade može najviše dostići njenu polovinu, a ako je reč o minimalnoj zaradi, izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine, niti veće od trećine penzije, odnosno četvrtine ako je ona minimalna. Izuzetak je samo slučaj naplate zakonskog izdržavanja i to do jedne polovine svih navedenih primanja.

Izvršenje na primanjima ratnih i mirnodopskih vojnih invalida na osnovu invalidnine, ortopedskog dodatka i invalidskog dodatka može se sprovesti samo do njihove trećine (umesto polovine), i samo da bi se namirila potraživanja na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušavanja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja.

Izmene Zakona podrazumevaju i uvođenje elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti, kao i elektronske oglasne table za dostavljanje odluka i drugih akata, čime će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku biti potpuno anonimna i automatizovana kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje na e-aukciji. Prema najavi ministarke pravde Nele Kuburović, od 1. jula 2020. godine javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti će se organizovati isključivo elektronski, ponuđači će se nadmetati pod šifrom, a kupovine će moći da se prate, što će sprečiti zloupotrebe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор