Danas u Beogradu zajednički protest sindikata

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ najavili su za 1. maj zajednički protest u Beogradu, koji će biti održan pod geslom „Veće plate za opstanak i ostanak“.

U saopštenju organizatora se objašnjava da će ovim sloganom sindikati skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da radnici sa trenutnim zaradama teško mogu da prežive u Srbiji, zbog čega sve masovnije napuštaju zemlju i odlaze „trbuhom za kruhom“ u razvijeni svet, prenosi list Danas.

Dogovoreno je da protest počne na Trgu Nikole Pašića „tačno u podne“, odakle će nezadovoljni srpski radnici krenuti u protestnu šetnju do Slavije, gde će položiti cveće kraj spomenika Dimitriju Tucoviću.

Zbog nedavnog otkaza uručenog Draganu Iliću, predsedniku Sindikata u Zastavi oružju, prvomajski radnički protest trebalo je da bude održan u Kragujevcu, ali, s obzirom na to da je rešenje o otkazu Iliću u međuvremenu povučeno, a on vraćen na posao i sindikalnu funkciju, ipak je odlučeno da protest bude srpskoj prestonici.

Inače, prve radničke demonstracije u Srbiji organizovane su sredinom februara 1876. godine, upravo u tadašnjoj prestonici Kragujevcu. Radnici kragujevačkog Vojnotehničkog zavoda, najstarijeg industrijskog preduzeća u Srbiji i na Balkanu, masovno su izašli na ulice predvođeni oružarom Aleksom Popovićem koji je nosio crvenu zastavu sa natpisom „SAMOUPRAVA“.

U skladu sa tradicijom, u Kragujevcu su 70-ih i 80-ih godina prošlog veka organizovani poznati susreti samoupravljača iz cele bivše Jugoslavije pod nazivom „Crveni barjak“. Radnici su u vreme te socijalističke države pristojno živeli od svoga rada i imali gotovo privilegovan status u društvu. Od 90-ih godina naovamo, srpski radnici su bukvalno izgubili sva svoja prava, a od zarada koje primaju za često i polurobovski rad, jedva životare na ivici egzistencije, ističu sindikalci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор