„Da plate ustanu, a mladi ostanu!“

Brojnim manifestacijama i protestima širom sveta danas se obeležava Međunarodni praznik rada Prvi maj, u znak sećanja na štrajk desetina hiljada radnika u Čikagu 1886. godine, koji su se borili za osmočasovno radno vreme.

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije danas će u Beogradu održati protest pod sloganom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“. Sindikati će zahtevati kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine neće organizovati proteste za 1. maj, niti će svoje članove i simpatizere pozivati da učestvuju u, kako su naveli, protestu „reprezentativnih, prodržavnih sindikata“. Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije takođe se neće pridružiti današnjem skupu, javlja agencija „Beta“.

Prvi maj se u Srbiji tradicionalno obeležava i prvomajskim urancima, kada veliki broj građana rano ujutru odlazi na izlet u prirodu radi druženja i roštiljanja.

Generalni radnički štrajk u Čikagu je počeo 1. maja 1886. godine, nakon dva dana je došlo do sukoba, a 4. maja su na trgu Hejmarket organizovane masovne radničke demonstracije. Zbog eksplozije bombe koja je usmrtila sedam policajaca, četiri radnika i ranila desetine drugih ljudi, sedam sindikalnih aktivista je osuđeno na smrt. U znak sećanja na ovu borbu, međunarodna organizacija socijalističkih i radničkih partija „Druga internacionala“ 1889. godine je pozvala na održavanje demonstracija i štrajkova svake godine na 1. maj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор