Izložba zlatnih rezervi Nemačke

Nemačka centralna banka, Bundesbank, je po prvi put organizovala za javnost izložbu svojih zlatnih rezervi, drugih najvećih na svetu posle američkih, teških 3.400 tona, a vrednih basnoslovnih 117 milijardi eura.

Nakon što je iz inostranstva povukla polovinu svojih deponovanih zlatnih poluga, Nemačka je u Muzeju novca u Frankfurtu izložila deo svojih rezervi, koju čini impozantna kolekcija zlatnih poluga i zlatnih novčića iz davno zaboravljenih vremena, piše britanski “Telegraf”.

Nemačka je od perioda hladnog rata 98 posto svojih zlatnih rezervi čuvala u trezorima centralnih banaka u Njujorku, Londonu i Parizu. Pre šest godina je objavljen tajni izveštaj Federalne revizorske kancelarije u kom su zvaničnici centralne banke kritikovani zbog nesprovođenja redovnih kontrola deponovanog zlata, a godinu dana kasnije Bundesbanka je saopštila da će, zbog promene geopolitičkog konteksta, vratiti u zemlju polovinu od 270.000 zlatnih poluga.

Nemačke zlatne poluge su vraćane u seriji tajnih transporta, pa su do kraja prošle godine u trezor Bundesbanke u Frankfurtu stigle celokupne rezerve iz Francuske (oko 90 tona), dok je nešto više od 1.200 tona ostalo u Njujorku, a oko 430 tona u Londonu, kao obezbeđenje za kupovinu stranog gotovog novca u slučaju valutne krize.

Nemačke zlatne rezerve su formirane posle Drugog svetskog rata, nakon naglog skoka izvoza koji je rezultovao velikim trgovinskim viškovima u razmeni sa drugim državama. Ti suficiti su konvertovani u zlato prema Bretonvudskom sporazumu (međunarodni sporazum koji su 44 zemlje postigle 1944. u Breton Vudsu u SAD, na konferenciji o rešavanju posleratnih monetarnih i finansijskih problema, a koji je do danas ostao temelj međudržavnih odnosa u toj sferi).

Na izložbi „Zlato – Blago Bundesbanke“, koja će biti otvorena do septembra, izloženi su najvredniji eksponati, među kojima i zlatna poluga izlivena 1917. u Londonu, kao i zlatne kovanice iz perioda rimskog cara Konstantina, a posebno mesto pripalo je novčićima napravljenim od zlata izvađenog iz Rajne i Dunava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор