NBS dopunila zlatne rezerve sa 290 kg

made-in-germany-rs-bank

Narodna banka Srbije (NBS) kupila je još 23 poluge zlata, teške 290 kilograma, pa ovog plemenitog metala u državnim rezervama sada ima 17,8 tona, koje trenutno na tržištu vrede ukupno 575 miliona eura.

U NBS kažu da je kupovina zlata u skladu sa potezima mnogih centralnih banaka u svetu, koje su u ovoj godini dokupljivanjem zlata takođe povećavale svoje devizne rezerve. Osnovni motiv za takav potez jeste rast cene tog plemenitog metala. U 2008. godini jedna unca zlata koštala je 700 dolara, dok je ove godine zlato dostizalo cenu i od 1.500 dolara za uncu.

Tokom poslednjih godina NBS nije prodavala zlato iz deviznih rezervi već je povećavala rezerve, kupujući zlato isključivo na domaćem tržištu od Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“. Zlato se u našoj zemlji čuva u obliku zlatnih poluga, zlata na računima centralne banke u inostranstvu i kovanog zlata. Najveći deo naših zlatnih rezervi nalazi se u zemlji, dok se mali deo čuva u inostranstvu, piše “Blic”.

Centralnoj banci zlato služi kao zaštita od inflacije na duži rok. Ono obezbeđuje prinos, omogućava smanjenje rizika deviznih rezervi, ali je i garancija poverenja u centralnu banku, naročito u kriznim vremenima.

Srbija se u regionu nalazi na trećem mestu po količini zlata u svojim rezervama, pokazuje izveštaj Svetskog saveta za zlato iz 2014. godine. Na prvom mestu je Grčka sa 112 tona zlatnih rezervi, a na drugom je Bugarska sa 40 tona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор