Srbija bogatija za 27 zlatnih poluga

Narodna banka Srbije (NBS) je od početka 2018. godine kupila 27 zlatnih poluga, ili oko 338,6 kg zlata, dok su tokom prošle godine zlatne rezerve Srbije uvećane za 52 poluge, javljaju iz centralne banke.

Narodna banka u svojim rezervama sada ima 19,7 tona zlata, čija ukupna vrednost iznosi 708,64 miliona eura. Srpske rezerve zlata nalaze se u obliku zlatnih poluga (88,22%), kovanog zlata (6,67%) i zlata na računima Narodne banke u inostranstvu (5,11%).

Više od 94 procenta zlatnih rezervi Srbije čuva se u trezoru NBS, a ostatak zlata se nalazi u inostranstvu, odnosno kod međunarodne finansijske organizacije BIS u belgijskom gradu Bazelu, prenosi „Blic“.

– Narodna banka nije prodavala zlato od 2005. godine, odnosno više od jedne decenije, od kada je kupovinom iz domaće proizvodnje kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama. Na taj način NBS podstiče rast domaće proizvodnje zlata, odnosno industrijske proizvodnje, a time i ekonomski rast zemlje, pri čemu istovremeno raste nivo deviznih rezervi – poručuju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор