Nemačke rezerve zlata vraćene iz Francuske

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, izveštava da je tri godine pre planiranog roka, vratila u zemlju svo državno zlato koje je bilo deponovano u Parizu, kao i deo zlatnih rezervi iz Sjedinjenih Američkih Država.

– Iz trezora Banke Francuske vraćeno je oko 374 tone zlata, odnosno 11 procenata ukupnih nemačkih rezervi, dok je iz Federalnih rezervi u Njujorku u trezore Bundesbanke u Frankfurtu povučeno 300 tona – rekao je član Upravnog odbora Bundesbanke Karl-Ludvig Tijele, a prenosi agencija „Frans pres“.

Pošiljke zlata bile su organizovane od 2013. godine, kada je bord direktora Bundesbanke doneo odluku da se zlatne poluge vrate. Tajni transport nemačkog zlata je koštao je oko 7,7 miliona eura i završen je znatno pre planiranog roka 2020. godine, tako da je udeo nemačkih zlatnih rezervi čuvanih u domovini sada dostigao nivo od 50 procenata.

Svoje rezerve zlata Nemačka je počela da drži u inostranstvu tokom perioda Hladnog rata, zbog straha od iznenadne sovjetske invazije. Kao dom najvitalnije svetske valute, američkog dolara, najomiljenija lokacija za deponovanje bila je Njujork, mada je na londonskom tržištu u hitnim šituacijama bilo omogućeno brzo konvertovanje zlata u gotovinu.

Posle Sjedinjenih Država, Nemačka je druga u svetu po količini zlatnih rezervi, koje iznose 3.378 tona, odnosno 270.000 poluga teških po 12 kilograma, čija je ukupna tržišna vrednost oko 120 milijardi eura.

Sada se u trezorima Bundesbanke u Frankfurtu čuva oko 1.710 tona državnog zlata, dok je u Njujorku ostalo još 1.236 tona, a u Londonu 432 tone.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор