Nemačka, Holandija i Austrija povlače zlato iz SAD

made-in-germany-rs-gold

U Federalnim rezervama (FED) Sjedinjenih Američkih Država u Njujorku količina zlata je najmanja za poslednjih nekoliko decenija, za šta su odgovorne Centralne banke stranih država, koje povlače svoje zalihe ovog plemenitog metala.

Nemačka je bila prva zemlja koja je zatražila da joj se vrati deo zlatnih poluga, a zatim su isto uradile i Holandija i Austrija. Po mišljenju ekonomiste Lua Rokvela, predsednika Instituta „Ludvig fon Mizes”, povlačenje zlata iz Federalnih rezervi SAD dobro će se odraziti na svetsku ekonomiju, prenosi “Sputnjik”.

– Federalni rezervni sistem SAD i pristalice ekonomske politike ove službe reći će da zlato nije valuta. Međutim, treba objasniti, zašto se u Federalnoj rezervnoj banci čuva toliko zlata, pri tome, ne samo ono koje pripada Americi, već i drugim zemljama. Osim toga za imperije je bilo karakteristično da drže zlato svojih kolonija i zavisnih država – kaže Rokvel.

Po njegovom mišljenju, odluke stranih vlada da povuku zlato iz FED banke u Njujorku ne raduje Vašington, ali je takav potez veoma važan za nezavisnost ovih država.

– Neke se države čak plaše da je deo poluga nestao ili da je zlato moglo biti založeno. Možda poluge i leže na starom mestu, ali kome pripadaju to je drugo pitanje. Po mom mišljenju, potpuno je prirodno što su Nemačka, Austrija i druge zemlje odlučile da uzmu svoje zlato – naglašava Rokvel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор