Audi dobio dozvolu za testiranje letećih automobila

Kompanijama „Audi“ i „Erbas“ nemačka vlada je odobrila testiranje prototipa letećeg taksi automobila u vazdušnom prostoru Ingolštata.

Ukoliko se testiranja pokažu kao uspešna, leteći taksi bi mogao biti rešenje za gužve na nemačkim putevima, ali i uvod u novu granu visokotehnološke industrije. Dve kompanije već su predstavile zajednički koncept letećeg dvoseda “Pop.Up Next”, opremljenog potisnim pogonskim sistemom poput onog koji koriste dronovi.

– Leteći taksi više nije vizija, mogu nas odvesti u novu dimenziju kretanja. To je ogromna prilika za kompanije i mlade startapove koji već razvijaju ovu tehnologiju, vrlo konkretno i uspešno – izjavio je nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer.

“Pop.Up Next” taksi se kreće pomoću četiri velika modula sa po osam propelera, a svaku elisu pokreće elektromotor od 20 kW (27 KS) koje napaja baterija od 70 kWh. Sva četiri modula zajedno imaju 160 kW (117 KS) što letelici obezbeđuje brzinu od 120 km/h. Maksimalni domet vozila je 50 kilometara, nakon čega je potrebno 15 minuta za ponovno punjenje baterije.

Inače, Audi nije jedina automobilska kompanija koja razvija ovaj vid tehnologije. I „Daimler“ se, takođe, udružio sa nemačkim startapom „Inter Crop“, koji je konstruisao “Velocopter”, električni helikopter nalik na dron. „Volvoov vlasnik“, kineska kompanija „Geely“, u novembru je preuzela američku kompaniju „Terrafugia“, koja takođe razvija koncept letećeg automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор