Alibunar dobio vetropark snage 42 megavata

U Alibunaru je pušten u rad istoimeni vetropark sa 21 vetrenjačom, snage 42 megavata, koji će strujom iz vetra snabdevati 38.000 domaćinstava, a vrednost celokupne investicije iznosi 80 miliona eura.

Pored 21 turbine, belgijska kompanija „Elicio“ je u ovom kompleksu završila i instaliranje trafo stanica i priključnih dalekovoda, pa se očekuje da će prvi kilovati iz ove „zelene centrale“ poteći ka potrošačima već tokom oktobra.

U projekat vredan 80 miliona eura Belgijanci su uložili 20 miliona, dok je 60 miliona obezbeđeno iz kredita IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF, prenosi agencija „Tanjug“.

Vetropark „Alibunar“ je prvi u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, a procene govore da će njegovo korišćenje bitno umanjiti emisiju ugljen dioksida u atmosferu, za 88.000 tona na godišnjem nivou. Važnost ove investicije ogleda se i u tome što će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine troši 27% struje dobijene iz obnovljivih izvora.

Sa završetkom izgradnje vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka „Malibunar“, kapaciteta 8 MW, kompanija Elicio potvrđuje svoju rešenost da investira u projekte energije vetra u Srbiji. Inače, ova kompanija je do sada izgradila 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор