Hroničan manjak zanatlija u Nemačkoj

Zbog hroničnog nedostatka zanatlija Nemci u proseku čekaju preko deset nedelja na obavljanje neke usluge tog tipa, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla biti još i gora, saopštava tamošnje udruženje zanatlija.

– Narudžbi trenutno ima toliko da su zanatlije prinuđene da odbijaju nove ukoliko ne dolaze od stalnih mušterija – upozorava Funk Hans Peter Volsajfer, predsednik udruženja nemačkih zanatlija, a prenosi „index.hr“.

On naglašava da se godinama unazad premalo mladih odlučivalo za školovanje za neka zanatska zanimanja poput vodoinstalatera, molera ili parketara, pa je sada evidentan akutni problem s nedostatkom stručnih radnika. Ovaj problem bi se mogao dodatno pogoršati u narednom periodu, jer se očekuje velika smena generacija u zanatskim firmama.

– Svake godine nam nedostaje od 15 do 20 hiljada stručnih zanatskih radnika. Mnogi odlaze u penziju i strahujemo da veliki broj radionica neće imati ko da preuzme. Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grejanja – objašnjava Volsajfer i ističe da u Nemačkoj majstori na vodećim funkcijama mesečno mogu da zarade od 3.500 do 5.500 eura bruto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор