Studenti ETF-a patentirali uređaj za budućnost

Tim studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta patentirao je uređaj za skladištenje čiste energije, koji je uvršten među 10 najboljih svetskih inovativnih energetskih uređaja za budućnost.

Uređaj može da pokrene električna vozila i čamce, a veoma je pogodan za snabdevanje strujom prioritetnih potrošača u kriznim situcijama – bolnica, vodovoda, škola, ali i proizvodnje i građana. Sa svojim patentom srpski studenti su stigli do finala internacionalnog takmičenja „Future Energy Challenge“, koje će biti održano u julu u Pekingu.

Pofesor ETF-a Slobodan Vukosavić objašnjava da je u njihovim laboratorijama prisutna dugogodišnja praksa okupljanja timova od po 10 do 15 studenata treće i četvrte godine, koji rade na razvoju praktično primenjivih projekata, prenosi „RTS“.

Pred finale svetskog takmičenja naš tim unapređuje svoj uređaj, jer ih u Pekingu čeka oštra konkurencija kolega sa deset naprestižnjih elektrotehničkih univerziteta iz Nemačke, Amerike, Indije, Kine…

Studentkinja Milica Karajović ističe da su svi u timu imali isti zadatak, ali da je od kreativnosti i predznanja njegovih članova zavisilo do kakvih su rešenja dolazili.

– Morali smo da zadovoljimo aspekte efikasnog korišćenja energije, ali i bezbednosti. Od uređaja se zahtevalo da bude izuzetno kompaktan, odnosno da je mali, kako bi zauzimao što manje prostora, a takođe i da zadovoljava aspekte buke – objašnjava asistent na fakultetu Aleksandar Milić.

S obzirom da put u Kinu puno košta, pred timom ETF-a stoji i zadatak prikupljanja sredstava za odlazak na takmičenje. Asistent Lazar Mlađenović kaže da je odziv donatora za sada bio sasvim solidan, ali da to još uvek nije dovoljno, tako da bi im svaka buduća pomoć bila dobrodošla kako bi fakultet poslao što više članova tima na put.

Poznato je da su srpski inženjeri elektrotehnike traženi u inostrastvu, pa neki od studenata iz ovog tima već imaju ponude za angažman. Oni, međutim, naglašavaju da im je cilj da se dokažu u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор