Srpski inovator izumeo uređaj za brzo punjenje svih tipova baterija

Doktor energetske elektronike Slavko Radosavljević (83), izumitelj 14 patenata, konstruisao je novi uređaj koji, umesto za nekoliko sati, za svega desetak minuta puni strujom baterije svih naprava, od ličnih i kućnih do onih profesionalnih.

Zahvaljujući Slavkovim PARS patentima, sve vrste akumulatora i baterija za čije punjenje treba i do 20 sati, danas se mogu napuniti i do osam puta brže i to bez grejanja. Na celu tu ideju o skraćivanju vremena potrebnog za punjenje baterija došao je, kako kaže, još tokom ranih godina službovanja u vojsci.

– Vojska je punila baterije od 12 do 20 sati, što je mnogo vremena. Kao tada mladi kapetan pitao sam nadređene da li je moguće da se to vreme skrati i dobio odobrenje da se pozabavim tim problemom. Napravio sam uređaj koji je punio baterije i akumulatore za 2-4 sata i Rudi Čajevac-Profesionala ga je proizvodila i snabdevala vojsku sve dok ta namenska industrija nije zatvorena – navodi Slavko, a prenosi eKapija.

Ovaj pukovnik u penziji, koji poslednjih 25 godina živi u španskoj Marbelji, iako u devetoj deceniji života, sada je napravio uređaj koji još brže puni baterije i čija je primena moguća u svim oblastima života i rada. Kako kaže, dovoljno je zamisliti da električni skuter napunite dovoljno da pređete 100 km, a da vas to košta svega 13 dinara.

– Moguće je puniti mobilne telefone, laptopove, električne skutere, trotinete, automobile, bicikle i tricikle, rudarske lampe, dronove, vojnu opremu, medicinske uređaje… Jedna kineska kompanija je zainteresovana za kupovinu punjača za električne skutere, najmanje 2.000 uređaja mesečno, sa tendencijom da ih bude i više od 10.000. Želim da proizvodnja bude u Srbiji i da to budu patenti sa našeg tržišta, i to je razlog mog povratka – naglašava Slavko.

Srpski inovator se vratio u Srbiju i zajedno sa svojim unukom Stefanom Simićem osnovao firmu preko koje pokušava da pronađe zainteresovane investitore koji bi uložili u proizvodnju njegovog praktičnog i ekonomičnog punjča.

– Voleo bih da srpske firme to proizvode, a da se proizvodnja dalje od nas širi prema svetu. Iako to nisu neke velike finansije za ulaganje, nama ipak trebaju partneri sa kojima bismo zajedno proizvodili, ali i promovisali uređaje koji svima mogu da olakšaju živote i po kojima bi Srbija mogla biti prepoznatljiva u svetu – poručuje Slavko.

“Smrt brava”

Među Slavkovim patentima je i brava koja ne može da se obije. Rešavanju ovog problema srpski inovator se posvetio 2001. godine u Čikagu, nakon održanog predavanja u o Teslinim ostvarenjima. Tada mu je, kako priča, prišao čovek i izneo veliki problem sa kojim se suočavaju u tom gradu, a to su provale i krađe.

– U povratku sam kupio četiri brave, rasklopio ih i razmišljao šta lopov radi kad obija vrata i onda sam se dosetio rešenja. Lopovi raznim spravama pokušavaju da otključaju bravu, odnosno da pomere rezu kako bi se vrata otvorila, a moja ideja je bila da na to dodam klin koji bi prolazio kroz reze i koji ne bi dozvolio da se one pomeraju. Uređaj je malen, elektronski i namenjen je za sve vrste i tipove brava – kaže Slavko i dodaje da bi proizvodnja ovog uređaja koštala 20 eura po komadu, a da bi u maloprodaji koštao najviše 70 do 80 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор