Srpski akademik rešio problem sanacije klizišta

Svetski poznati geolog Ljubinko Ilić patentirao je novu metodu za stabilizaciju tla i sanaciju klizišta, koja uz pomoć elektroda pretvara glinu u „ciglu“ i tako trajno stabilizuje teren.

U saopštenju Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), čiji je član i akademik Ilić, ovom metodom moguće je sanirati 36.000 klizišta u Srbiji, od kojih je oko 1.100 samo na području Beograda. U mestu Umka kod Beograda nalazi se jedno od najvećih klizišta u Evropi, a i njega je moguće sanirati metodom koju je osmislio Ilić, pišu „Večernje novosti“.

„Klizišta su veliki problem u Srbiji, za čiju sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato ovaj problem treba preventivno rešavati, a UIPS kao rešenje nudi metodu „Kolubara“, koja može spasiti Srbiju od klizišta“, poručuju iz Udruženja i dodaju da je ova metoda efikasna, brza i jeftina.

Kako dalje objašnjavaju, zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neodgovornog postupanja ljudi, kao što je neplanska gradnja ili seča šuma, rizici od elementarnih nepogoda su sve veći. a klizišta predstavljaju ogromnu pretnju po infrastrukturu, stambene i privredne objekte i poljoprivredno zemljište.

„Kritične tačke u Beogradu su u Mirijevu, Višnjici, Karaburmi i u višim delovima Zemuna, a metoda akademika Ilića je neuporedivo jeftinija od klasičnih metoda, kao što su potporni zidovi. Prema nekim procenama, za sanaciju klizišta u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi eura, a po mišljenju članova Udruženja, primenom ove metode može se rešiti čak 90 posto klizišta u Srbiji“. Zbog toga su, kako poručuju iz Udruženja, spremani da demonstriraju pilot projekat kojim bi bilo obuhvaćeno nekoliko najugroženijih domaćinstava.

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije stoga poziva jedinice lokalne samouprave da prijave domaćinstva ugrožena klizištima, učestvuju u merenjima i, nakon uvida u rezultate, primene metodu akademika Ilića na teritoriji svoje opštine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор