Srpski i nemački profesori razvijaju evropske železnice

made-in-germany-rs-teretni-voz

Profesori niškog Mašinskog fakulteta i njihove kolege iz Bremena, Asena i Sofije, naredne tri godine će raditi na razvoju specijalne tehnologije za podizanje kvaliteta evropskog teretnog železničkog transporta, ali i na razvoju efikasnosti i kapaciteta prevoza kroz automatizaciju teretne vuče.

Za ovaj projekat odobreno im je blizu milion eura preko EU programa „Horizont 2020.“, a po prvi put partner u projektu je i privreda, odnosno kompanija „Hardver Digital Sova“ iz Niša, koja se bavi optičkim nišanima za namensku industriju, pišu „Večernje novosti“.

– Na projektu će biti angažovani studenti doktorskih studija, koji će radeći na ovom projektu steći značajna iskustva. Međutim, ne radi se o pisanju radova, već se traže konkretni i praktični rezultati. Moraćemo da napravimo proizvod koji će biti primenjiv u zemljama Evropske unije, jer oni finansiraju naša istraživanja. Za takav proizvod, koji ćemo od početka do kraja osmisliti, zainteresovane su „Nemačke železnice“ i „Dojče banka“ – kaže koordinator projekta, profesor niškog Mašinskog fakulteta dr Vlastimir Nikolić.

Glavni inženjer u kompaniji Hardver Digital Sova, Dragan Nikolić, kaže da je za njih ovo veliki izazov, jer će svoju vojnu tehnologiju koristiti za razvoj železničkog saobraćaja u Evropi.

– Naš zadatak u ovom poslu je da razvijemo hardver, odnosno specijalne kamere koje će i u noćnim uslovima prepoznavati na prugama prepreke udaljene do jednog kilometra. Zatim će partneri sa fakulteta raditi na razvoju softvera. Na ovaj način mi ćemo po prvi put konkretno sarađivati sa naučnim insistucijama – pojašnjava Nikolić.

Ova domaća kompanija sa nemačkim kapitalom ima 90 radnika, a više od 90 posto svoje proizvodnje izvozi širom sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор