Otvoren autoput od Ljiga do Preljine

autoput

Juče je svečano otvorena deonica autoputa na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine, duga 40 kilometara, čija je izgradnja koštala 308 miliona eura, od čega je 300 miliona azerbejdžanski kredit, a osam miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju da su sa ovim autoputem građani dobili bezbedniju, lakšu i kraću alternativu od Ibarske magistrale koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji. Nova trasa je za oko 17 kilometara kraća, pa će se njome od Ljiga do Preljine umesto za sat vremena, sada stizati za oko pola sata.

Glavni izvođač građevinskih radova bila je azerbejdžanska firma „Azvirt“, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač. Najveći izazov bila je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta, prenose mediji u Srbiji.

Na ovoj trasi se nalaze četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra i 66 mostovskih konstrukcija dugih 5 kilometara. Najveći most je dugačak 600 metara, tunel „Šarani“ je dug 885 metara, a tuneli „Brđani“ i „Savinac“ 450 i 270 metara. Izgrađeno je i 7,5 kilometara potpornih zidova, dok su rečni tokovi regulisani u dužini od 20 kilometara.

Na novom autoputu se nalaze i tri petlje: privremena “Dići” u istoimenom mestu pored Ljiga, koja veže Ibarsku magistralu sa novim autoputem. Druga je petlja “Takovo” koja povezuje Gornji Milanovac sa autoputem, a petlja “Preljina” povezuje autoput sa Ibarskom magistralom i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina je bio 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra kako bi se ispravila betonska podloga u tunelima. Ovom deonicom vozači će do kraja godine moći da putuju bez plaćanja putarine.

Pored ove deonice, na Koridoru 11 su u toku i radovi na još dve, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija “Šandong high speed group”. Deonica Ub-Lajkovac je već završena, a gradile su je domaće firme sredstvima iz republičkog budžeta. Kinezi će, takođe, graditi i deonicu autoputa Obrenovac-Surčin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор