Aukcija frekvencija za 5G donela Nemačkoj 6,55 mlrd. €

Nakon gotovo tri meseca u Nemačkoj je završena aukcija frekvencija za potrebe izgradnje superbrze mreže za prenos podataka 5G, koja je državi donela 6,55 milijardi eura prihoda, znatno više novca nego što se prvobitno očekivalo.

Nemačka Savezna agencija za mreže je u sredu objavila završetak aukcije, otvorene još 19. marta, na kojoj su sa svojim ponudama učestvovali svi vodeći mrežni operateri, poput „Dojče telekoma“, „Vodafona“, „Telefonike“ i novajlije „Driliša“.

Vlada je prvobitno očekivala da će od ovog posla biti prikupljeno od tri do pet milijardi eura, koje bi bile uložene u digitalizaciju, kao što je, na primer, bolja informatička oprema za škole, prenosi Tehnologija.

Iako je tokom proteklih meseci bilo problema, na aukciji sigurnost mreže nije direktno postavljana kao problem. Naime, nemačke vlasti su sastavile bezbednosni zahtev propisavši da isporučioci sistema moraju biti „pouzdani“, ali nigde nisu pominjale kineskog tehnološkog giganta, kompaniju „Huavei“, za koju SAD tvrde da predstavlja špijunsku pretnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор