Za remont nemačke Tornado flote 9 mlrd. €

Nemačka bi trebala da uloži gotovo 9 milijardi eura kako bi produžila vek svojoj ostareloj borbenoj floti od 93 aviona „Tornado“, kojima bi nakon remonta let bio osiguran sve do 2030. godine, procene su Ministarstva odbrane ove zemlje.

Gruba prognoza troškova remonta vojnih aviona, koji su u upotrebi još od 1983. godine, obuhvatila bi 5,64 milijarde za održavanje, 1,62 milijarde za izradu novih delova i 1,58 milijardi eura za njihovu ugradnju, navedeno je u poverljivom dokumentu dostavljenom nemačkim poslanicima, a u koji je agencija Rojters imala uvid.

Izvori iz parlamenta navode kako se procenjuje da je u pitanju čak i veća suma od navedene, te da bi remont mogao koštati oko 100 miliona eura po avionu, zbog čega bi bilo jeftinije kupiti nove borbene letelice. Međutim, zbog složenih procedura nabavke za potrebe odbrane, kao i komplikovanog procesa sertifikovanja novih aviona za nošenje nuklearnog oružja, ni jedan novi ratni avion neće moći da uđe u upotrebu sve do 2025. godine, a možda čak i kasnije.

Ova procena Ministarstva odbrane zapravo je odgovor na poslaničko pitanje opozicione Stranke slobodnih demokrata (FPD), koji su kritikovali ministarstvo zbog odustajanja od nabavke F-35, jedinog aviona koji je već sertifikovan.

Naime, Nemačka je u januaru odlučila da, kao zamenu za višenamenske avione tipa „Tornado”, neće nabavljati američke avione F-35 proizvođača Lokid Martin, nakon čega je odlučeno da se izabere ili F/A-18 ili „Jurofajter” avion, a sada je na njihovim proizvođačima, „Boingu” i „Erbasu” ( u evropskom konzorcijumu na proizvodnji „Jurofajtera” zajedno rade i britanski BAE i italijanski „Leonardo”), da dokažu da su njihovi avioni sertifikovani da nose američko nuklearno naoružanje, što je jedna od obaveza nemačke vojske u sklopu NATO-a.

Borbeni avioni Tornado mogu da nose američke nuklearne bombe i za sada je sigurno da će nemačka zavisiti od njih dokle god ne dobije nove, sertifikovane avione, što može potrajati još godinama.

Stopa borbene gotovosti flote nemačkih Tornada trenutno je ispod 40 posto, navodi britanska novinska agencija prema izvorima upoznatim sa informacijama Ministarstva i dodaje da je Nemačka u proteklim godinama objavljivala ovakve podatke, ali da ih je ove godine iz bezbednosnih razloga proglasila poverljivim.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор