Najdigitalizovaniji gradovi su Beč i Dortmund

Beč i Dortmund su, po oceni nemačke fondacije „Lebendige Stadt“ (Živahan grad), najdigitalizovaniji gradovi, koji već imaju ostvarene projekte i raspolažu sa dugoročnom strategijom za digitalizaciju.

Na ovom takmičenju je učestvovalo 29 gradova i zajednica iz četiri evropske zemlje, a birani su projekti koji bi mogli poslužiti za primer drugim gradovima. Pored Beča i Dortmunda na listi su se našli i nemački gradovi Koburg (Coburg) i Hajdelberg (Heidelberg).

– Digitalizacija je najveća promena još od industrijske revolucije. Grad Beč je brzo shvatio da bi njegovi stanovnici mogli profitirati od digitalizacije samo ukoliko je ne doživljavaju kao usputnu stvar, već kao nešto što se mora oblikovati i voditi – izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja.

U obrazloženju proglašenja Beča za pobednika se navodi da je ovaj grad svojom “Digitalnom agendom” obezbedio kompletnu strategiju digitalizacije, što je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su učestvovali i sami građani, javlja „Eurocomm“.

Naime, uprava grada je ustanovila pet oblasti rada za koje je određen vodeći projekat, čime je omogućeno da se putem aplikacije upravi prijave smetnje, opasnosti ili brige. Aplikacija „wien.at“ omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada, a korisnicima u realnom vremenu na pametne telefone stižu i informacije o smetnjama u saobraćaju ili vremenskim prilikama. Uz to je postavljen i virtuelni službenik Wien Bot, koji izveštava korisnike o poslovima opštinskih kancelarija, dešavanjima u parkovima, na bazenima ili različitim manifestacijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор