Dortmund podržao Novi Sad kao prestonicu kulture

made-in-germany-rs-novi-sad-trg-slobode

Kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture u 2021. godini podršku je pružio Odsek za kulturu nemačkog grada Dortmunda.

Kurt Ajhler, rukovodilac Odseka za kulturu Dortmunda kaže da je nakon posete Novom Sadu, ovog proleća, delegacija kulturnih poslenika iz Dortmunda uverena da vojvođanska prestonica ozbiljno i detaljno razmatra uticaj kulture na razvoj i prosperitet grada i regiona, zbog čega su bili „zadovoljni i dinamikom kojom se zainteresovane strane suočavaju sa ovim zadatkom“.

Ajhler u pismu podrške navodi da Novi Sad danas impresionira svojom vitalnošću i kreativnošću, kako samog grada, tako i ljudi. Takav utisak ostavlja gradski pejzaž, kao i veštine aktera u sektoru kulture, smatra on.

„Novi Sad je danas moderan grad koji poštuje svoju tradiciju oslikanu u istorijski značajnoj tvrđavi i starom jezgru grada, s brojnim institucijama kulture. Mlad univerzitetski centar i Akademija umetnosti, zajedno sa mnogim privatnim fakultetima i univerzitetima, predstavljaju mlado lice grada. Kulturni centar Novog Sada je izvanredan primer svetskih kulturnih trendova. Osim kulturne infrastrukture, za profil grada važni su i izvanredni festivali. Treba spomenuti dobro poznati pozorišni festival „Infant“ i filmski festival „Cinema City“. Posebna preporuka je muzički festival „Exit“, ne samo za jugoistočnu Evropu, već i za sve inovativne muzičare širom Evrope“, navodi rukovodilac Odseka za kulturu Dortmunda.

Od 1982. godine Dortmund i Novi Sad su zvanično gradovi pobratimi, a ovaj nemački grad uspešno je učestvovao u programu „Evropska prestonica kulture RUR 2010“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор