Ponude za frekvencije u Nemačkoj premašile 5 mlrd. €

made-in-germany-rs-antene-odasiljaci

Ukupan iznos ponuda dobijenih za radio frekvencije u Nemačkoj, koje su putem javne licitacije bile ponuđene operaterima mobilne telefonije, premašio je pet milijardi eura.

Kako je saopštila vladina agencija za regulisanje telekomunikacionog tržišta, iznos svih ponuda operatera mobilne telefonije u Nemačkoj za kupovinu radio frekvencija koje je nemačka vlada krajem maja stavila na javnu aukciju, premašio je pet milijardi eura, prenosi agencija “Rojters”.

Ova prodaja, namenjena poboljšanju mreže velikog dometa u toj evropskoj zemlji, mogla bi da omogući nemačkim operaterima mobilne telefonije da prvi u Evropi počnu da rade u opsegu niske frekvencije od 700 megaherca, koji je ranije, pre nego što se prešlo na digitalno emitovanje, bio korišćen za analogne signale regionalnih televizijskih stanica.

Talasi niske frekvencije imaju veći domet i dublje prodiru kroz građevinske objekte od talasa visokih frekvencija, koje sada koriste operateri mobilne telefonije. Zbog toga će dobitnici niskih frekvencija morati da obećaju da neće biti ni jedne „crne rupe“ u pokrivenosti mreže.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор