Srpski “zeleni” generator ili perpetuum mobile?

made-in-germany-rs-generator-skica

Mašinski inženjer u penziji, Tomislav Cvetković, patentirao je generator koji od uloženog jednog kilovata iz obnovljivih izvora energije, stvara novih osam kilovata najjeftinije električne energije na svetu.

– Svojevremeno sam uz pomoć hidraulike podigao kupolu na Hramu Svetog Save, tešku 4.000 tona, što je bio najveći graditeljski podvig toga vremena. Učestvovao sam i u poslednjoj modernizaciji železničke signalizacije od Tovarnika do Đevđelije, projektovao hidraulične sisteme građevinskih mašina koje se koriste na kopovima uglja, tehnološke linije u proizvodnji opreme za naftne bušotine… Kada sam otišao u penziju, nisam stao, već sam, odlučio da napravim generator koji će proizvoditi najjeftiniju struju na svetu – priča srpski inovator, a prenose “Večernje novosti”.

Ukoliko bi Cvetkovićev izum ugledao svetlost dana, Srbija bi mogla postati jedan od najvećih izvoznika struje po ubedljivo najnižoj ceni. Umesto dosadašnje proizvodne cene kilovata iz termoelektrana na ugalj, od 10 do 14 eurocenti (prema američkoj analizi), srpski generator bi tu cenu sveo na svega 4 do 5 eurocenti po kilovatu. Pored toga, u vremenu opšte inicijative da se teška industrija zameni zelenom energijom, i kada je Srbija pod pritiskom da gasi svoje termoelektrane, generator inženjera Cvetkovića struju pravi iz obnovljivih izvora.

– Shvatio sam da je u svetu potreba za električnom energijom velika, pa sam počeo da izučavam vetro-generatore. Shvatio sam da vetro-parkovi rade na godišnjem nivou svega 18 posto, u najboljem slučaju kada su dobre ruže vetrova, 24 posto, a mi moramo da povećamo udeo proizvodnje struje iz obnovljivih izvora. Zato sam projektovao prenosni uređaj koji koristi kinetičku energiju kao obnovljivu i povećava izlaznu snagu – objašnjava Cvetković.

Ovaj patent bi omogućio da se od jednog kilovata, koliko je potrebno da se generator pokrene, dobije novih osam kilovata. Ukoliko bi ovaj revolucionarni izum zaživeo, mogao bi da zameni sve termoelektrane na ugalj u Srbiji, pa ne bi bilo potrebe da se razmišlja njima ili nuklearnim elektranama, kao neophodnim, a inače najvećim zagađivačima prirodne sredine.

– Početna ideja je da se napravi jedan generator jačine tri megavata. Samo ta mašina mogla bi da snabdeva jedan manji grad od 20.000 stanovnika. Inicijalna, odnosno početna energija za ovaj poduhvat bila bi svega 355 kilovata. Kod projektovanja elektrana velikih snaga, za pogon je potrebno da se pokrene samo jedan generator, a onda se svi ostali u takozvanoj bašti, lančano pokreću – priča Cvetković.

Pošto ni tu početnu energiju za pokretanje generatora ne bi morala da pravi teška industrija, Cvetković planira da je dobija iz obnovljivih izvora sunca, vetra, i mini hidroelektrana potočara do 500 kilovata snage. Čim se generator aktivira, on iz sopstvene proizvedene struje automatski nastavlja da napaja svoj pogonski motor, dok se njegovo inicijalno napajanje isključuje i usmerava u prenosnu mrežu, odnosno na tržište.

Srpski inženjer je ovaj patent registrovao i u Americi, a prezentovao ga je i Evropskoj komisiji (EK). Ipak, kako kaže, najviše bi voleo da njegova mašina zaživi u Srbiji.

– Potrebno je 3,5 miliona eura da bi se napravio generator od tri megavata, a imamo i pogon u blizini Beograda gde bismo počeli proizvodnju. Najdraže bi mi bilo da izum realizujem u Srbiji, jer bih prvenstveno želeo da pomognem svojoj zemlji. Ideja mi je da napravim elektranu od 600 megavata u kraju u kom sam rođen, na Suvoj planini, dok bi za najveći pogon od 20.000 megavata bila planirana Čoka u Vojvodini. Samo još treba da obezbedim sredstva – kaže Cvetković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор