Srpski satelit FEES sledeće godine leti u svemir

Zahvaljujući organizaciji pod nazivom Komitet za razvoj svemirskog programa Srbije, naša će zemlja početkom sledeće godine izvesti prvu svemirsku misiju u svojoj istoriji, lansiranjem mikrosatelita FEES, klase FEMTO, u nisku Zemljinu orbitu.

Naime, između Komiteta i kompanije GP Advanced Projects iz oblasti svemirskog inženjeringa, prošlog avgusta je u italijanskom gradu Bergamu potpisan ugovor o saradnji u okviru FEES (Flexibile Experimental Embedded Satelite) programa, nakon čega se za projekat zainteresovalo i srpsko Ministarstvo za tehnološke inovacije.

– Srbija će početkom 2020. godine zvanično imati svoju misiju u svemiru, lansiranjem satelita FEES u nisku Zemljinu orbitu SSO (Sun Synchronius Orbite) na visini od 575 km, pomoću ruske rakete “sojuz” s kosmodroma “Bajkonur” u Kazahstanu ili “Vastočni” u Rusiji. Italijanska strana se obavezala da će finansirati i izraditi satelit, a na nama je da finansiramo i uspostavimo globalnu mrežu zemaljskih stanica, odnosno da imamo funkcionalnu najmanje jednu zemaljsku stanicu na svakom kontinentu osim Antarktika – objašnjava Dušan Radosavljević iz Komiteta.

On je istakao da će zajednička italijansko-srpska misija, uz rusku podršku, omogućiti Srbiji da podatke koje šalje satelit FEES prima mnogo češće nego da je u upotrebi samo zemaljska stanica u Srbiji ili Italiji, jer je satelit opremljen sa više GPS uređaja, antena, senzora i kamera, namenjenih raznim vrstama testiranja. Kako je dodao, satelit je u fazi završnog testiranja, dok je mreža zemaljskih stanica infrastrukturno postavljena i sada predstoji testiranje i softversko umrežavanje.

– Sprovodili smo dodatna testiranja pre nego što smo našu glavnu zemaljsku stanicu u Novom Sadu i našu bekap zemaljsku stanicu na Aerodromu “Veliki Radinci” dodali SATNOGS mreži koju vode Grci. Za potrebe FEES satelita naše zemaljske stanice biće potpuno funkcionalne, čime je Srbija dospela među retke zemlje koje će imati ovakvu mrežu, a ona može biti upotrebljena i za druge satelite, odnosno misije – kaže Miloslav Miškar, zadužen za hardverski deo FEES programa.

Zahvaljući Aeroklubu Sremska Mitrovica na ovom aerodromu se sprovode operativno-tehnička, vazduhoplovno-raketna i komunikaciona testiranja, a među važnim projektima je i Program WQM (Water Quality Management), ili sistem monitoringa kvaliteta površinskih voda u realnom vremenu i sistem ranog upozoravanja, čiji je autor takođe Komitet za razvoj svemirskog programa Srbije.

Predstavnici Komiteta su krajem januara u Budimpešti imali sastanak o saradnji dve zemlje u oblasti svemirskog inženjeringa, kada je dogovoreno da se Komitetu ustupe na korišćenje Univerzitetska laboratorija i mađarske zemaljske stanice (antene), kao i da se započne sa formiranjem timova za izradu mađarsko-srpskog satelita, za šta je mađarska vlada obezbedila 40.000 eura, a napravljen je i plan saradnje sa srpskim organima vlasti i partnerima iz Budimpešte.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор