Kragujevački tramvaji sledeće godine kreću za Nemačku

U dve kragujevačke fabrike koje gradi firma Milanović inženjering, od sledeće godine će početi proizvodnja Simensovih tramvaja koje je već naručio i kupio nemački grad Bremen, najavio je generalni direktor kompanije Siemens Srbija Udo Ajhlinger.

On je u intervjuu za magazin Biznis objasnio da se u nekadašnjoj fabrici Milanović inženjeringa, koju je kupio Simens, sada izrađuju delovi za tramvaje, a da će se od sledeće godine proizvoditi finalni proizvod.

– Kada srpski dobavljači uspeju da se kvalifikuju za Simens, tada mogu da proizvode za bilo koji Simens u svetu. Tako će se u novim fabrikama proizvoditi tramvaji Simens, brend „Avenio“, pa bismo voleli da pravimo tramvaje i za Beograd, da radimo vagone za beogradski metro, kao i vozove za vangradsku vožnju. Imamo puno zainteresovanih dobavljača, ali isto tako imamo i zahteve u pogledu mašina potrebnih za proizvodnju naših delova, što znači da dobavljači treba da investiraju i nabavljaju takvu opremu – rekao je Ajhlinger i dodao da zbog toga sarađuju sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), koja nudi subvencije za nabavku opreme.

Po njegovim rečima, bitno je da dobavljači ispunjavaju standarde Simensa i da moraju da se razvijaju, a kompanija Simens Srbija izdvaja od 50 do 60 miliona eura za proizvode koje mu dobavljači isporučuju.

– Srbiju smo izabrali jer je evropska zemlja, te nam je olakšana komunikacija. Srbija ima dobro obrazovanu radnu snagu, posebno u tehničkom pogledu, a država nam pruža podršku u poslovanju. Naravno da ima i stvari koje se mogu unaprediti, na primer poreski sistem, ali treba imati razumevanja, jer je Srbija zemlja u tranziciji i mora mnogo toga da uradi. To su mega zadaci koje treba rešavati i bitno je da postoji rad na tome i da se stvari menjaju. Ide se korak po korak prema evropskim standardima. Iako bi sve to moglo biti malo brže, ekonomski razvoj i promene su vidljive i opipljive – istakao je Ajhlinger.

On se podsetio da je kada je pre 15 godina radio u Srbiji, morao da potpisuje gomilu dokumenata i stavlja pečat na gotovo svaki papir, a sada se to radi elektronski. Na pitanje da li je vreme za smanjivanje poreza na zarade, s obzirom na suficit u republičkom budžetu, Ajhlinger je odgovorio da misli da regulativu ne treba menjati često, bez obzira što je trenutno suficit u budžetu.

– Ako bih nešto poželeo sebi i Srbiji to je reindustrijalizacija sa velikim brojem kompanija srednje veličine, što bi zaustavilo mlade ljude da odlaze odavde. Pre 15 godina Simens je u Subotici imao malu fabriku sa stotinak zaposlenih, a danas je to vodeća fabrika u Simens sistemu, sa skoro 2.000 radnika i postavlja standarde za još tri fabrike u svetu – dodao je Ajhlinger, poručivši da su Srbiji potrebni poslovi koji će kreirati novi razvoj i više investicija, a time i bolje plate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор