Kragujevački tramvaji uskoro kreću za Nemačku

Prvi tramvaj proizveden u fabrici kompanije Siemens Mobility kod Kragujevca prošao je inspekciju i uskoro će krenuti put Nemačke.

Kako je istakao Eberhard Lange, tehnički direktor u Siemens Mobility, kompanija je u protekle dve godine prošla kroz proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

– Ovde se sada proizvode kompletni tramvaji, a naš prvi takav tramvaj je prošao proces inspekcije prošle nedelje i vrlo brzo možemo očekivati da ode u svoj novi dom u Nemačkoj. Mnogo projekata je u toku, puno tramvaja će se proizvesti ovde i koristiti širom Evrope – rekao je Lange, a prenosi agencija Tanjug.

Simens je nemačka kompanija sa tradicijom dužom od jednog veka i jedan je od najpoznatijih brendova u svetu. Osnovne delatnosti Simensove fabrike u Kragujevcu jesu proizvodnja šinskih vozila, komponenti za šinska vozila i inženjering. Kragujevački Simens zapošljava mlade stručnjake, uglavnom inženjere, kojima nudi i stručno usavršavanje. U kompaniji je trenutno zaposleno 857 ljudi, a tendencija je da se broj radnika i dalje povećava.

Glavni Simensov proizvodni i aministrativni objekat se nalazi na površini od 25.000 kvadrata, dok novi proizvodni pogon, otvoren 1. avgusta prošle godine, zauzima 11.300 kvadrata prostora. Kompanija je trenutno u procesu ulaganja u infrastrukturu, koja podrazumevaju novi magancinski prostor, kancelarije i logistički centar. Kompanija u Kragujevcu i svoj inženjerski centar za edukaciju mladih inženjera, u kojem radi oko 50 inženjera. Nemački investitor ima svoj ogranak i u Beogradu, gde zapošljava 16 ljudi.

U modernom industrijskom kompleksu „MIND park“, u Lužnicama kod Kragujevca, koji je sagradio biznismen Bratislav Milanović, do sada je završeno nekoliko proizvodnih hala iz kojih se već uveliko izvoze komponente za šinsku industriju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор