NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 1%

Narodna banka Srbije (NBS) je nastavila sa ublažavanjem monetarne politike snižavanjem referentne kamatne stope za 25 baznih poena, na nivo od 1%. Ovim dodatnim smanjenjem, referentna kamatna stopa se našla na nivou koji je za 1,25% niži nego pre izbijanja pandemije.

Na ovaj način NBS nastavlja da pruža podršku domaćoj ekonomiji, imajući u vidu razmere svetske krize zbog pandemije, novo pogoršanje epidemiološke situacije i usporavanje privrednog oporavka na globalnom nivou, a posebno u Evropi, navodi se na sajtu Banke.

Istovremeno, NBS je donela odluku i da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu, sa ± 1,0% na ± 0,9%, čime je i kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena za 15%, na 0,1%, a stopa na kreditne olakšice za 35%, na 1,9%.

U centralnoj banci kažu da ove godine očekuju povoljniju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u odnosu na očekivanja na početku pandemije, –1,0% umesto –1,5%, iako je epidemiološka situacija i u svetu i kod nas pogoršana od oktobra.

„Očekujemo da zadržane pozitivne srednjoročne perspektive naše zemlje i mere Vlade i Narodne banke Srbije doprinesu oporavku domaće tražnje, što će, uz dalju normalizaciju eksterne tražnje, uticati na više nego potpun oporavak naše privrede u sledećoj godini, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6%“, dodaje se u saopštenju.

Iz Banke poručuju da je inflacija u Srbiji ostala čvrsto pod kontrolom i da je u oktobru ostala na septembarskom nivou od 1,8% međugodišnje, što je u skladu sa očekivanjima. Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati bliže donjoj granici cilja, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. godine, počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od 3%.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор