NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 2,5 posto

Narodna banka Srbije (NBS) je snizila referentnu kamatnu stopu sa 2,75 na 2,5 posto, što je novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, a čime se dodatno podržava kreditni i privredni rast, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kako je istaknuto, pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na smanjenje referentne kamatne stope uticala su i kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta i sve jasniji signali, a potom i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Naime, američke Federalne rezerve su u skladu sa očekivanjima snizile referentnu kamatnu stopu krajem jula, dok je Evropska centralna banka najavila nepromenjen ili pak niži nivo svojih ključnih kamatnih stopa bar do sredine 2020, uz najavu novog programa dugoročnog finansiranja od septembra.

NBS ocenjuje da „to doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova duže nego što se to prethodno očekivalo, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, oprez u vođenju monetarne politike je i dalje potreban, pre svega zbog globalnih trgovinskih tenzija, mogućih odstupanja donetih odluka monetarne politike vodećih centralnih banaka od očekivanja tržišta u narednom periodu, kao i od kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu“.

U centralnoj banci očekuju da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, kao i da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, srednjoročno uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор