NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 2,75 posto

Narodna banka Srbije (NBS) je izvršila novu korekciju referentne kamatne stope, snizivši je na nivo od 2,75 procenata.

„Nakon razmatranja aktuelnih domaćih i međunarodnih ekonomskih kretanja i očekivanja za naredni period, Izvršni odbor smatra da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, čime se pruža dodatna podrška privrednom rastu“, navodi se u saopštenju NBS.

Iz centralne banke poručuju da je već šestu godinu zaredom inflacija čvrsto pod kontrolom, pri čemu je, saglasno najavama Izvršnog odbora, smanjena u maju na 2,2 procenta na međugodišnjem nivou. Kako prognoziraju, inflacija će do kraja ove i tokom naredne godine ostati u granicama cilja, najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona. Na niske inflatorne pritiske ukazuje i dalje niska i stabilna bazna inflacija, kao i inflaciona očekivanja privrede i finansijskog sektora, koja su tokom juna dodatno smanjena i nalaze se ispod centralne vrednosti cilja od 3 posto plus/minus 1,5 posto.

U NBS ističu da kretanja u međunarodnom okruženju karakterišu sporiji ekonomski rast i niža inflacija od očekivane, zbog čega su Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi najpre najavile sporije povećanje svojih ključnih kamatnih stopa, da bi nakon toga postala sve izvesnija mogućnost novog ciklusa ublažavanja njihovih monetarnih politika. To bi trebalo da se pozitivno odrazi na uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu. Uz to, cena nafte na svetskom tržištu je niža i očekuje se da će se oko tog nivoa kretati i krajem godine, navode u NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор