Krenuli otkazi u Dojče banci u Aziji i Australiji

U okviru procesa obimnog restrukturiranja poslovnih operacija, mnoge zaposlene u Dojče banci širom sveta početkom ove sedmice dočekala su obaveštenja o otkazu, dok su u filijalama u Aziji i Australiji otpušteni gotovo čitavi timovi.

Najveća nemačka banka je saopštila da će do 2022. godine smanjiti svoju globalnu radnu snagu na 74.000 zaposlenih, odnosno da će otpustiti 18.000 ljudi, najviše u SAD i u Evropi, što će je ukupno koštati 7,4 milijarde eura, ili 8,31 milijardu dolara. Banka nije objavila koja će radna mesta biti ugašena, ali je najavila da će se u potpunosti povući iz poslova vezanih za trgovanje akcijama, čiji je najveći deo koncentrisan u Londonu i Njujorku.

Iako banka očekuje da će restrukturiranje poslovanja dovesti do smanjenja prilagođenih troškova za četvrtinu, na 17 milijardi eura, finansijski stručnjaci predviđaju da će u izveštaju o poslovanju za drugi kvartal ove godine Dojče banka nastaviti da iskazuje gubitak, ovoga puta od 2,8 milijardi evra, prenosi Raša tudej.

Ovako drastične mere dešavaju se nakon što su u aprilu propali dogovori o spajanju Dojče banke i njenog rivala Komercbanke, za šta je postojala podrška nemačke vlade, ali su obe banke zaključile da će transakcija ipak biti preskupa. Generalni direktor Dojče banke Kristijan Zeving je najnoviju meru nazvao „restartovanjem“, koje će omogućiti kompaniji da se fokusira na klijente i približi „svojim korenima i onome što ju je učinilo jednom od vodećih banaka u svetu“. Zeving je na ovaj način aludurao na „neprijatne odluke“, dodajući da razume da sve „ovo duboko utiče na ljude i njihove živote“.

Nakon što je tokom vikenda obznanjen program masivne rekonstrtukcije, akcije Dojče banke su na trgovanju početkom sedmica skočile skoro 4,0 procenta, da bi kasnije krenule nizbrdo, prenosi američka CNBC, uz najavu da počinju otpuštanja i u filijalama Dojče banke u Njujorku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор