Policija u Dojče banci zbog “Panamskih papira”

Nemačka policija juče je upala u sedište Dojče banke u Frankfurtu, zbog sumnji da je preko nje opran novac stečen na nezakonit način, nakon čega su na berzi akcije banke munjevito pale za 3 procenta, javljaju svetski mediji.

Istraga o pranju novca je pokrenuta jer se sumnja da su dvojica službenika najveće nemačke banke pomogla klijentima da operu novac stečen kriminalnim aktivnostima. Tim povodom juče je prilaz sedištu Dojče banke bio zakrčen policijskim vozilima, a ceo taj gradski blok bio je blokiran.

Ova istraga je pokrenuta još 2016. godine, kada je procurela ogromna količina podataka, u aferi poznatoj kao “Panamski papiri”, a mediji navode da je u okviru jučerašnje opsežne policijske akcije kontrolisan i rad ostalih ispostava banke, za šta je bilo angažovano oko 170 policajaca i drugih službenika.

“Tačno je da policija trenutno sprovodi istragu na nekoliko različitih lokacija Dojče banke u Nemačkoj. Radi se o slučaju povezanom sa aferom “Panamski papiri”, navodi se u saopštenju Dojče banke, i dodaje da će banka tokom istrage u potpunosti sarađivati sa vlastima.

Skandal “Panamski papiri” tiče se najvećeg curenja informacija u istoriji, kada su se u aprilu 2016. u javnosti našli poverljivi podaci advokatske firme “Mosak Fonseka” sa sedištem u Panami. Iz njene baze tada je procurelo 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija koje otkrivaju na koji način svetski bogataši peru novac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор