Samit G20 u znaku jačanja tenzija

Početak ovogodišnjeg Samita G20, koji se održava u glavnom gradu Argentine Buenos Ajresu, obeležili su hladni i distancirani susreti čelnika 20 ekonomski najmoćnijih zemalja sveta, a neki od njih nisu ni želeli da se međusobno rukuju.

Istovremeno dok traje Samit u Agentini, na najmanje dva fronta u svetu tenzije nastavljaju da rastu. Jedno je još uvek nerazjašnjeno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a drugo sukob Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman na Samitu se po prvi put pojavio na međunarodnoj javnoj sceni od ubistva Kašogija, a svetski mediji danas izveštavaju o njegovom “bratskom pozdravu” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sa druge strane, iako su se susreli, Putin i američki predsednik Donald Tramp samo su se pogledali, a rukovanje je izostalo. Naime, zbog krize u Crnom moru, Američki predsednik je juče otkazao sastanak sa Putinom, planiran za danas na marginama Samita.

Odnosi između svetskih moćnika obrnuli su se za svega nešto manje od mesec dana, odnosno od obeležavanja 100 godišnjice kraja Prvog svetskog rata, kada su se u Parizu najsrdačnije pozdravili upravo Putin i Tramp, prenosi agencija Asošiejted pres.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Argentini zauzeo hladan stav prema Bin Salmanu. Prema neimenovanim francuskim zvaničnicima, Makron je “pritisnuo” Bin Salmana u vezi sa istragom ubistva Kašogija i rata u Jemenu, na šta mu je saudijski princ rekao da ne brine, a Makron mu odgovorio sa “brinem”, navodi američka agencija.

Na meti kritika međunarodne zajednice Bin Salman se našao zbog tvrdnji američke obaveštajne službe CIA da je lično naredio ubistvo saudijskog novinara, dok je Putin kritikovan zbog incidenta u Crnom moru, kada je pre nekoliko dana ruska vojska zaplenila tri ukrajinska vojna broda i mornare.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор