Samit G7 u znaku međusobnih sukoba

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je izjavio da pregovori na ovogodišnjem samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) neće biti laki, jer su SAD u sukobu sa ostalima iz Grupe po pitanju trgovine, klimatskih promena i sporazuma sa Iranom.

– Naši pregovori ovde u regionu Šarlvua biće daleko od jednostavnih – rekao je Tusk na konferenciji za novinare uoči dvodnevnih pregovora lidera SAD, Japana, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije u gradu La Malbej u kanadskoj pokrajini Kvebek, prenosi agencija „Rojters“.

Uoči dvodnevnog samita, koji je počeo danas, francuski i kanadski lideri sukobili su se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom oko trgovinskih taksi, što je i ključna tačka ovogodišnjeg sastanka najmoćnijih.

Američki predsednik je dojučerašnjim partnerima nedavno uveo takse na čelik i aluminijum, što je izazvalo njihovu trgovinsku odmazdu. Članice Grupe 7 na sastanku očekuju i neslaganja oko nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali i oko klimatskih promena.

Tramp je juče dodatno podigao tenzije time što je pozvao Rusiju da se vrati u Grupu, u čemu ga je podržao novi italijanski premijer Đuzepe Konte, napisavši na svom tviteru da se potpuno slaže sa Trampom o povratku Rusije u format, jer je „to u interesu svih“.

Lideri nacija koje čine više od 60 posto svetske neto vrednosti, okupljaju se jednom godišnje na Samitu G7. Na vrhu dnevnog reda je ekonomija, ali se teme sastanka uvek preliju na trenutno najveća globalna pitanja i probleme.

Nakon što se ovogodišnji samit najmoćnijih sutra završi, lideri zemalja G7 najverovatnije neće objaviti završno saopštenje, navode zvaničnici, a kao razlog pominje se nedostatak konsenzusa unutar grupe koja je duboko podeljena oko trgovinskih pitanja, navodi „Rojters“.

Na berzama u Aziji i Evropi akcije su značajno opale u iščekivanju napetog samita. Stotinak demonstranata koji su sinoć uzvikivali antikapitalističke parole i blokirali put ka mestu održavanja skupa, kanadska policija u opremi za razbijanje demonstracija je opkolila, da bi ih potom mirnim putem udaljila sa lokacije, prenosi „Asošiejted pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор