U Nemačkoj danas počeo samit G7

made-in-germany-rs-g7

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je ambiciozan program sastanka Grupe 7 (G7) najrazvijenijih zemalja sveta, koji se ovog vikenda održava u nemačkom dvorcu Elmau, 100 kilometara južno od Minhena.

Na poslednjem samitu G7 u Nemačkoj 2007. godine, glavna tema bila je borba protiv klimatskih promena koje su kao tema i dalje na vrhu programa angele Merkel. Pored toga, na dnevni red razgovora ove godine kancelarka namerava da stavi i širok spektar tema, koje uključuju terorizam, situaciju u Ukrajini, zdravstvene krize, kao što je epidemija ebole, globalni ekonomski rast i trgovinske sporazume.

– Iskoristićemo ta 24 časa koliko smo zajedno, za vrlo intenzivne razgovore o brojnim pitanjima koja utiču na svet – rekla je Merkelova najavljujući događaj, prenosi agencija „Beta“.

Samit grupe najrazvijenijih zemalja, koji će se održati pod motom „razmišljati unapred, delovati zajedno“ okupiće lidere Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade, Japana i SAD. Zbog umešanosti u sukobe u Ukrajini iz grupe najrazvijenijih zemalja sveta isključena je Rusija.

Za proteste koji uobičajeno prate ovakve skupove policija Bavarske mobilisala je u najvećoj operaciji u svojoj istoriji, čak 17.000 policajaca iz cele Nemačke. Trideset helikoptera nadletaće mesto događaja, a biće postavljeni i dodatni privremeni punktovi u obližnjoj bivšoj američkoj vojnoj bazi. Policija susedne Austrije stavila je u pripravnost 2.000 svojih policajaca.

U nedavnom intervjuu, Merkelova je nagovestila da podržava plan smanjenja emisija štetnih gasova na nulu, pri čemu je istakla da će se Nemačka i Francuska zajedno založiti na samitu G-7 za taj cilj, ali da u ovom trenutku po tom pitanju nema saglasnosti među državama. Najveći protivnici su Kanada i Japan, a SAD su negde između njih i preostale četiri evropske sile na samitu.

Tokom sastanka G7 Merkelova će u nedelju pre podne imati bilateralni susret sa predsednikom SAD Barakom Obamom. Očekuje se da će razgovarati o transatlantskoj trgovini i Partnerstvu EU i SAD u investicijama. Obama takođe želi da se razgovara o transpacifičkom partnerstvu, koje uključuje Kanadu i Japan, a očekuje se da će ta tema biti razmatrana i tokom samog samita.

U vezi s terorizmom, Nemačka je kao domaćin skupa pozvala lidere Iraka, Nigerije i Tunisa da govore vođama G7 o svojim iskustvima i da navedu svoje potrebe. Druga bezbednosna pitanja uključiće nuklearne pregovore sa Iranom, borbu protiv grupe Islamska dražava i pomorsku sigurnost u Južnom kineskom moru, nakon aktuelnih poteza Kine. Takođe će se razmatrati i mogućnosti za okončanje gladi u svetu, sa fokusom na konkretne ciljeve i programe, saopštili su organizatori.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор