Počeo Ekonomski samit Srbije

made-in-germany-rs-srpska-zastava-640

Na ekonomskom samitu Srbije, koji je počeo danas, učestvuje veliki broj domaćih i međunarodnih ekonomskih stručnjaka, privrednika, članova srpske vlade i diplomata.

Direktor organizatora samita, kompanije „TGI Group International“, Simeon Comokos, navodi da su Evropa i svet u veoma teškom periodu, da se suočavaju sa važnim izazovima kakvi su rast terorizma, migrantska kriza, ekološki problemi, sumnja u demokratske vrednosti, Bregzit… Otvarajući samit on je poželeo da Srbija nastavi mnogo brže da se kreće ka članstvu u Evropskoj uniji i izrazio nadu da će to što pre i postati, prenosi agencija „Tanjug“.

Tokom naredna dva dana na skupu će se govoriti i o globalnom pomeranju centara moći i njegovom uticaju na region, jačanju regionalne saradnje kao jednog od ključnih faktora napretka celog regiona, o tome kakva je privreda potrebna Srbiji u svetu koji je u stalnim promenama… Teme diskusija biće i zdravstvo, rad i državna uprava, razvoj poljoprivrede i agroindustrije, energetska sigurnost i efikasnost, ali i potenacijal srpskog preduzetništva.

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, je poručio da su Srbija i zemlje regiona u poslednjih godinu dana napravile veliki napredak na putu evrointegracija, zbog čega su se stekli uslovi da se sada ubrzaju reforme i napredak u okviru ekonomskih transformacija.

– Vlada Srbije je u ranoj fazi, ali radi na otvaranju radnih mesta i daljem razvoju tržišne ekonomije. Dobro upravljanje i poštovanje vladavine prava pomažu da se Srbija kroz taj proces lakše uklopi u EU, ali i da poboljša kvalitet života svojih građana – istakao je Mekalister.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор